Bitcoin Cash Fiyat Tahmini 2024-2028

Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin’in hard fork’u olan ve şu anda CoinMarketCap’te en büyük 14. sırada yer alan ilk kripto para birimlerinden biridir.

Geçmişte Roger Ver gibi büyük ve etkili bir figür tarafından desteklenen Bitcoin Cash, kripto para dünyasında hala yüksek pozisyonlarını korumakta ve yatırımcıları ve tüccarları cezbeden bir varlık olmaya devam etmektedir.

Bitcoin Blok Boyutu Tartışması

Bitcoin Cash, dünyanın en büyük kripto para biriminin ölçeklenebilirliği konusunda BTC geliştiricileri arasındaki uyuşmazlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkan Bitcoin’in bir yavrusu olan bir hard fork’tur. Bu konu BTC topluluğu içinde yoğun bir tartışmaya yol açtı. 2017 yılına gelindiğinde topluluk iki kampa bölündü. Birincisi Bitcoin’in blok boyutunun artırılması gerektiğine ve bunun BTC’yi güvenilir bir küresel ödeme sistemi haline getireceğine inanıyordu.

Diğer kamp ise, esrarengiz BTC yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından belirlenen orijinal blok boyutunu korumanın hayati önem taşıdığından ve Bitcoin’i merkezi olmayan ve güvenli tutmanın temel unsuru olduğundan emin olan Bitcoin püristlerinden oluşuyordu, şimdi birçok Bitcoin maksimalistini de içeriyorlar. Sürekli söyledikleri gibi bu iki ilke Bitcoin için çok önemliydi ve Bitcoin’in özünde yatıyordu.

Bitcoin bloğunun büyüklüğü konusundaki bu tartışma 2015 ve 2017’de büyük ölçüde yoğunlaştı. 2017’de ise kaynama noktasına ulaştı. Topluluğun iki kampa bölünmesi herkes için açık hale geldi. Büyük bloklar, tek bir veri bloğuna daha fazla işlem yapılmasına olanak tanıyacaktı, bu nedenle “büyük blokçular” Bitcoin’in ölçeklenebilirliğini artıracağı ve genellikle inanılmaz derecede yükselmeye başlayan işlem ücretlerini azaltacağı için Bitcoin’in bu yönde ilerlemesini istiyordu. Büyük blokları savunanlar arasında Bitcoin’i erken benimseyenlerden biri ve girişimci Roger Ver de vardı.

Küçük blok taraftarları, Bitcoin’in merkezi olmayan doğasının ve işlemlerinin güvenliğinin ancak küçük blok boyutu korunduğu sürece korunabileceğini savunmaya devam etti. Korkuları, Bitcoin bloklarının boyutundaki bir artışın BTC’yi merkezi bir kripto para birimine dönüştüreceğiydi, çünkü yalnızca güçlü madencilik ekipmanına sahip madenciler ortalamadan daha büyük boyuttaki blokları işleyebilecekti. Bu nedenle, topluluk içinde daha fazla güce sahip olacaklar ve böylece temel ademi merkeziyetçilik ilkesine veda edeceklerdi.

Bir uzlaşma olarak çeşitli yazılım çözümleri önerildi. Bunların arasında SegWit vardı – tek bir bloğa, boyutunu artırmak zorunda kalmadan daha fazla işlem eklenmesine izin veriyordu. Bir blok içindeki alanı optimize etmek için belirli veriler işlem çekirdek yapısından çıkarılacaktı. Sonuçta hard fork gerçekleştikten sonra, SegWit BTC olarak kalanlar üzerinde etkinleştirildi, ancak hard fork destekçileri sadece blok boyutunu artırdı.

Bitcoin Cash Hard Fork Gerçekleşti

Sonunda, bitmek bilmeyen tartışmalar ve uzlaşmaya yanaşmayan taraflar 1 Ağustos 2017’de gerçekleşen hard fork’a yol açtı. Hard fork sonucunda, yepyeni bir zincir orijinal zincirden ayrıldığında ve ikincisi bu durumda çalışmaya devam ettiğinde, yeni bir kripto para birimi ortaya çıkar – Bitcoin Cash (BCH).

Bir hard fork gerçekleştiğinde, eski ve yeni zincir uyumsuz hale gelir ve birbirinden bağımsız olarak çalışır. Ayrıca, hard forklarda her zaman olduğu gibi, orijinal kripto paranın sahipleri yeni paradan eşit miktarda alırlar. Aynı şey Bitcoin Cash ve Bitcoin kampında kalanlar için de geçerli oldu. Bitcoin Cash, eşler arası bir nakit olarak Bitcoin’in orijinal vizyonu haline gelmeyi amaçlıyordu. Bitcoin bloğunun boyutu 1 Megabyte olarak kalmıştır ve bu da 2,000-3,000 işlemin tek bir bloğa dahil edilmesine olanak tanımaktadır. Bitcoin Cash bloğu ilk olarak 8 Mb içeriyordu ve daha sonra 32 Mb’a çıkarıldı.

Roger Ver – Anahtar BCH Destekçisi

Amerikalı girişimci Roger Ver, 2011 yılında büyük miktarda BTC satın aldığında ilk Bitcoin yatırımcıları ve en sesli destekçileri arasındaydı. Geçmişte kendisinden sık sık “Bitcoin İsa’sı” olarak bahsedilirdi. Bitcoin’i desteklemek için BitPay ve Kraken gibi Bitcoin girişimlerine yatırım yapmaya başladı. BTC’yi dünya çapında popüler hale getirmek için çalıştı ve bunda kilit bir rol oynadı. Ayrıca bir borsa ve kripto haber portalı olan Bitcoin.com web sitesini kurdu.

Daha sonra Ver, bu popüler kripto portalını başka bir tarafa sattı. Ver, Bitcoin’in Satoshi Nakamoto tarafından amaçlanan orijinal eşler arası elektronik nakit sistemi olmaktan gittikçe uzaklaştığını düşündüğü için blok boyutunun BTC’yi ölçeklendirecek şekilde değiştirilmesi gerektiğine inanan önemli bir kişi haline geldi. Hard fork gerçekleştikten sonra Ver, Bitcoin’in merkezileştiğini ve “yozlaştığını” iddia ederek tüm çabasını, parasını ve etkisini Bitcoin Cash’i desteklemeye harcadı.

Bitcoin Cash Fiyat Tahmini

Şu an itibariyle Bitcoin Cash, 2017 Aralık ayı sonunda ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.355$’dan oldukça uzakta, 443$’dan işlem görüyor. BCH bir Bitcoin yan ürünü olduğu için, 19 milyondan fazlası halihazırda çıkarılmış olan 21 milyon madeni paradan oluşan aynı toplam arza sahiptir. Bitcoin’e benzer şekilde, BCH de her dört yılda bir madenciler için blok ödülünün yarıya indirildiği bir yarılanmaya sahiptir.

Bitcoin Cash fiyatı genellikle Bitcoin fiyatını takip eder ve BTC için iyi olan şeylerden faydalanır. Bunlar arasında Ocak ayında gerçekleşen spot Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi de yer alıyor.

Uzmanlar, bu yılın sonunda BCH’nin madeni para başına 490-500 dolara ulaşabileceğine inanıyor. 2025 yılında Bitcoin Cash’in daha da yükselerek 798$’a ulaşması söz konusu olabilir. Önümüzdeki üç yıl boyunca, tüccarlar ve analistler BCH’nin muhtemelen yükseleceğine ve 1.000 $ ‘ın üzerine çıkacağına inanıyor. 2028 yılına kadar, madeni paranın fiyatı iki katına çıkabilir veya en azından 1.700 dolarlık işlem bölgesine ulaşabilir.