Ethereum Ölçeklenebilirlik Çözümleri ve Potansiyel ETH 10.000 Dolara Yükseliyor

Ölçeklenebilirlik Ethereum için en önemli sorunlardan biri olmuştur. Zaman zaman, en büyük ikinci blok zinciri, bu ağ için büyük bir fayda artışının bir sonucu olarak aynı anda çok fazla işlemin doğrulanmayı beklediği durumlarda tıkanıklıkla karşı karşıya kalmaktadır.

Ethereum’un bu zayıf ölçeklenebilirliği, rakip geliştiricilerin “Ethereum katilleri” yaratacaklarını iddia etmelerine izin verdi ve önce EOS blok zinciri ortaya çıktı (şimdi neredeyse unutuldu), ardından Solana (SOL).

Vitalik Buterin liderliğindeki Ethereum geliştiricileri bu konu üzerinde çok düşündüler ve çeşitli çözümler önerdiler. Bunlardan biri, daha sonra ortaya çıkan danksharding ve proto-danksharking gibi tüm modifikasyonlarıyla birlikte sharding olarak adlandırıldı.

İşte Sharding, Danksharding ve Proto-Danksharding’in Yaptıkları

0:00

/

Sharding, en azından Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorununu çözmeyi denemeye olanak tanır. Bu teknik, zinciri daha küçük parçalara (isterseniz segmentlere) – parçalara ayırır. Bu, işlem işleme sürecini dağıtarak daha kolay hale getirmeye yardımcı olur.

Sharding, Ethereum’un genel kapasitesini artırır, ağın hızını yükseltir ve arızalara ve kesintilere karşı çok daha az savunmasız hale getirir. Bununla birlikte, Sharding aynı zamanda potansiyel güvenlik risklerine de neden olur, çünkü her bir shard ile çalışan daha az doğrulayıcı vardır ve bu nedenle bir shard’dan diğerine veri geçişini oldukça zorlaştıran zorluklar ortaya çıkar.

Danksharding ise Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorununu aşma çabalarının daha yeni bir modifikasyonu olarak ortaya çıkmıştır. Sharding blok zincirini kelimenin tam anlamıyla çok sayıda parçaya bölerken, danksharding’in amacı veri ölçeklenebilirliğini ve verimliliğini artırmaktır. Danksharding genel olarak büyük veri paketlerinin ağ ve doğrulayıcılar tarafından veri blobları ve KZG polinom taahhüt şeması gibi özel teknikler kullanılarak ele alınma şeklini optimize eder. Özellikle, büyük veri paketlerinin rollup’lar için işlenmesine yardımcı olur.

Danksharding’in iyi olduğu bir başka şey de yukarıda bahsedilen veri bloblarının geçici olarak depolanmasıdır – belirli bir süre geçtikten sonra, tasarım şemalarında yerleşik olan özelliğe uygun olarak otomatik olarak silinirler. Bu, depolama masraflarını azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca işlemlerin daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.

Proto-danksharding, 2022 yılının başlarında Vitalik Buterin tarafından danksharding’in yerini alacak olası bir çözüm olarak önerilmiştir. Proto-danksharding, danksharding’in bazı unsurlarını içerir. Genel olarak, daha küçük veri yuvaları ile ilgilenir. Veri bloblarını Ethereum bloklarına eklediğinden ve bunlar bir ila üç aylık bir süre içinde otomatik olarak silindiğinden, verilerin verimli bir şekilde rulolar halinde depolanmasına olanak tanır.

Bu çözüm, Ethereum ağının depolama baskısını önemli ölçüde azaltmasına ve gaz ücretlerini kullanıcılar için daha ucuz hale getirmesine olanak tanır. Proto-danksharding, daha büyük bir danksharding yükseltmesinin yapılmasına ve Ethereum ölçeklenebilirliğinin daha da geliştirilmesine olanak sağlayacaktır. Ethereum geliştiricilerinin yakın gelecekte proto-danksharding’i başlatması bekleniyor. Bu, ETH’nin fiyatını tüm zamanların en yüksek seviyelerine ve bazı uzmanların inandığı gibi özellikle 10.000 $ ‘a çıkarması muhtemel faktörlerden biridir.

Ethereum Fiyat Tahminleri 10.000 $’ı Hedefliyor

Ethereum’da 2022 ve 2023 yıllarında uygulanan birkaç önemli yükseltmeden sonra – blok zincirini kademeli olarak Ethereum 2.0 aşamasına geçiren ve İş Kanıtı konsensüs algoritmasından Alım Kanıtı algoritmasına geçmesine izin veren Birleştirme, Shapella vb. yakında çeşitli uzmanların Ethereum’un önümüzdeki birkaç yıl içinde 10.000 $ ile tarihi bir zirveye ulaşabileceğini tahmin etmelerine olanak tanıyan başka olaylar da var.

Bu önemli olay, Mayıs ayı sonuna kadar ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan alınacak muhtemel bir onayın ardından piyasaya sürülmesi beklenen Ethereum borsa yatırım fonlarıdır (ETF’ler).

Bitcoin’e dayalı benzer ürünler Ocak ayında onaylandı ve o zamandan beri başarıyla işlem görüyor. Sağlayıcılar artık BTC’yi her gün büyük miktarlarda piyasadan süpürdüğü için Bitcoin’e olan talebi büyük ölçüde artırdılar. Bitcoin borsasında işlem gören ürünlerin arkasında duran şirketlerden ikisi – BlackRock ve Grayscale – Ethereum ETF’leri başlatmak için de başvuruda bulundu.

Kripto analistleri, Ethereum’a dayalı fonların Bitcoin’e olduğu gibi ETH’ye olan talebi de artıracağına inanıyor. Ayrıca Standard Chartered Bank, ETF’lerin onaylanması koşuluyla Mayıs ayı sonuna kadar Ethereum’un madeni para başına 4.000 dolara ulaşabileceği yönündeki yükseliş tahminiyle tahmincilere katıldı.
Ancak, aralarında analistlerin ve büyük yatırımcıların da bulunduğu pek çok uzman önümüzdeki altı yıl içinde daha da yüksek bir artış bekliyor. Ana argümanları, bu süre zarfında Ethereum blok zincirinin Ethereum 2.0’a geçişini tamamlayacağı ve Proof-of-Stake modelini tamamen benimseyeceği yönünde.

Bu, Ethereum’un tamamen yeşile döneceği anlamına geliyor, çünkü Bitcoin’in aksine, ağdaki işlemleri sürdürmek için çok fazla enerji tüketmeyi bırakacak ve ETH deflasyonist hale gelecektir. Ayrıca, Ethereum geliştiricileri zaten düzenli olarak büyük ETH yakımları yapmaktadır (coinleri harcanamaz cüzdanlara göndermek, böylece onları sonsuza dek dolaşımdan kaldırmak). Ayrıca, Ethereum akıllı sözleşmeler, dapp’ler ve DeFi alanında lider olmaya devam ediyor ve bu alanlardaki benimsenmesi genişleyecek. Bunlar, uzmanların ve topluluğun Ethereum’un 2030 yılına kadar 25.000 $ ‘a kadar yükselmesini beklemesinin diğer nedenleridir.