Ethereum Volatilitesi: Onu Ne Sürüklüyor ve Gelecek ETH için Ne Getiriyor?

Ethereum (ETH), Bitcoin’in ardından piyasa değeri büyüklüğü ile piyasadaki en büyük ikinci kripto para birimidir. ETH de dahil olmak üzere herhangi bir kripto para biriminin fiyatı, kripto piyasasının doğası gereği çok değişken olması ve ETH fiyatının uzun vadede bağlı olduğu bir dizi faktör olması nedeniyle oldukça zorlu bir görevdir.
Bununla birlikte, bu yıl Ethereum fiyatının yıl sonuna kadar yükselebileceği ve yatırımcılara sağlıklı karlar toplama şansı verebileceği varsayımına olanak tanıyan birkaç önemli olay yaşandı.

Son ETH Performansı, 2021 ATH

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Ethereum birçok önemli fiyat dalgalanması yaşadı. Üç yıl önce, 2021’de ETH, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 $’a ulaşan Bitcoin’in de yardımıyla yaklaşık 4.800 $’lık tarihi bir zirveye ulaştı. Yine de, o zamandan beri yüksek piyasa oynaklığı Ethereum’un neredeyse %50’lik bir düşüş yaşamasına neden oldu. ETH, 2022 yılı boyunca ve 2023’ün başında, 4.800 dolarlık zirveden düştükten sonra 1.000 ila 2.000 dolarlık fiyat işaretleri arasında inip çıktı.

2023’ün ikinci yarısında ETH daha istikrarlı hale geldi ve hem kripto para sektöründe hem de küresel ekonomide yaşanan çeşitli gelişmeler sayesinde kademeli olarak toparlanmaya başladı. Bunun yanı sıra, özellikle Ethereum ile doğrudan bağlantılı bazı gelişmeler yaşandı.

2024’te ETH Fiyatını Etkileyecek Temel Faktörler

Bu yıl Ethereum fiyatının büyümesini hızlandırması muhtemel birkaç önemli faktör var. Ancak, bunlara bakarken güçlü piyasa oynaklığı yine de dikkate alınmalıdır.

Bunlardan ilki, spot Ethereum borsa yatırım fonlarının (ETF’ler) Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onaylanmasıdır. Düzenleyici kurum 23 Temmuz’da işlem yapma izni vererek BlackRock, VanEck, Bitwise, Ark Invest gibi finansal devlerin ETF’lerini piyasaya sürmelerine izin verdi.

Vadeli ETF’lerin aksine, bu fonlar Ethereum spot fiyatı ile bağlantılıdır ve ihraççıları aslında temel varlık olan Ethereum’u ellerinde tutmaktadır. Bu fonlar piyasadan mevcut ETH’yi satın alarak bu kripto para birimine olan talebi artırmaktadır. Spot ETF’ler, her türlü yatırımcının borsalarda işlem gören hisseler aracılığıyla Ethereum’a maruz kalmasına olanak tanır. Bu şekilde yatırımcılar kriptoyu doğrudan satın almak, saklama, özel anahtarlar, güvenlik ve bu durumda önemli olan diğer şeylerle ilgilenmek zorunda kalmayacaklar.

Şimdiye kadar bu ETH ETF’lerine sermaye girişi çok büyük değil ve fonlardan biri olan Grayscale’in ETH’si büyük para çekme işlemleriyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Ancak potansiyel olarak bu, uzun vadede ETH fiyatını yukarı çekmek için önemli bir faktördür. 6 Ağustos’ta spot Ethereum ETF’leri 22,2 milyon dolarlık net giriş gördü.

ETH tarafından bu yıl görülen ikinci önemli faktör, Dencun yükseltmesinin uygulanmasıdır. Bu uygulama Mart ayı ortasında gerçekleşti ve nihayet Ethereum’un geliştirici ekiplerinin Proto-Danksharding özelliğini kullanmaya başlamasına olanak sağladı. Ethereum’un ölçeklenebilirliğini ve verimini önemli ölçüde artıran bu özellik, tıkanıklık olmadan daha yüksek bir hızda saniyede daha fazla işlem anlamına geliyor. Dencun, Ethereum’u Ethereum 2.0 iterasyonuna bir adım daha yaklaştırdı. Bu geçişin bir parçası olarak Ethereum, proof-of-work konsensüs algoritmasını geride bırakarak tamamen proof-of-stake’e geçmiştir.

Bununla birlikte, Dencun’un uygulanması Ethereum fiyatını beklendiği şekilde desteklemedi. Spot ETF’lerin piyasaya sürülmesi de şimdiye kadar ETH’ye herhangi bir fiyat artışı sağlamadı.

Diğer faktörler arasında merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerinin ve bunlar üzerine inşa edilen dapp’lerin sürekli büyümesi, Ethereum’un piyasaya sürülmek için birincil platform olduğu değiştirilemez tokenlerin (NFT’ler) artan popülaritesi yer alıyor.

Ethereum 2024 Fiyat Beklentileri


Hafta başladığında Ethereum, Bitcoin’in %18’lik çöküşünün ardından %24’lük şaşırtıcı bir düşüş yaşadı. Kripto piyasası, ABD ve dünya genelindeki geleneksel piyasaları takiben Cuma günü düşmeye başladı. Buna, son niceliksel gevşemenin ardından Japon borsasının çökmesi neden oldu. Ethereum Cuma günü 3.160 $’dan düştü ve Pazartesi günü 2.220 $’a ulaştı.

Şimdiye kadar, Ethereum küçük bir toparlanma gördü ve 2.500 $ seviyesinin biraz üzerinde işlem görüyor. Yine de, birçok tüccar ve kurumsal yatırımcı ETH düşüşünü satın alıyor. Zincir üzerindeki çeşitli veri kaynaklarına göre bunların arasında Tron blok zincirinin kurucusu Justin Sun da bulunuyor. Yine de Ethereum satan ve tonlarca Ethereum’u piyasaya süren çok sayıda balina var. Bunun yanı sıra, Ethereum Cardano, Solana ve diğerleri gibi platformlardan artan bir rekabet görüyor.

Son zamanlarda kripto para piyasasını çevreleyen tüm dalgalanmalar ve genel jeopolitik ve makroekonomik faktörler göz önüne alındığında, ETH fiyatı bundan sonra çeşitli senaryolar izleyebilir. Bitcoin fiyatlarındaki artış ETH’nin büyümesi için kilit bir faktördür. Fed Rezervinin bu yıl faiz oranını gevşetmeyi planlamadığı gerçeği göz önüne alındığında, Bitcoin’in patlayıcı bir büyüme yaşaması pek olası değil. Hatta bazı uzmanlar daha fazla düzeltme bekliyor. Bu nedenle, Ethereum büyük ölçüde Bitcoin fiyatına bağlı olduğundan, ETH için bir düşüş senaryosunun gerçekleşmesi mümkündür. Bu durumda 2.000 – 3.500 dolar aralığında kalacaktır.

Yükseliş senaryosunun gerçekleşmesi durumunda, Ethereum 4.000 doların üzerinde bir artış görebilir ve 2024’ün sonuna kadar 4.500 dolara doğru gidebilir.