Ripple Fiyat Tahmini 2024 - 2025 - XRP 1 Doları Aşacak mı?

Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimlerinden biri olan XRP, birkaç yıldır tüm kripto topluluğunun ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Bunun nedeni sadece bu tüccarların ya da yatırımcıların XRP üzerine bahis oynaması değil, aynı zamanda Ripple’ın (XRP arzının yarısına sahip olan şirket) şu anda ABD’li düzenleyici Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) mahkemedeki kapsayıcı yaklaşımına karşı mücadele ediyor olması. Uzun süredir devam eden bu mahkeme savaşının sonucu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kripto düzenleme ortamının kaderini belirleyecektir.

XRP ve Ripple nasıl var olacak?

Ripple 2012 yılında Jed McCaleb ve Chris Larsen tarafından OpenCoin adı altında kurulmuştur. Bir yıl sonra OpenCoin, Ripple Labs olarak yeniden adlandırıldı. Bu arada, 2011 yılında McCaleb, David Schwartz ve Arthur Britto, yerel bir token olarak XRP ile XRP Ledger’ı (XRPL) yarattı. Bu token 100 milyon tutarında ihraç edilmiştir.
Daha sonra McCaleb, hem OpenCoin hem de XRP Ledger, XRPL ve Ripple’a 80 milyon XRP’nin oluşturulmasında yer aldı. Şirket, Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Bitcoin (BTC), Dogecoin (DOGE) gibi piyasadaki diğer blok zincirlerinin aksine XRP’nin kendi yerel parası olmadığı konusunda ısrar ediyor. O zamanlar var olan birkaç kripto borsasının aksine – Bitcoin, Litecoin ve Dogecoin – Ripple, hızlı ve ucuz sınır ötesi işlemler için XRP’yi kullanmak üzere bankalar ve havale ile işbirliğine odaklanmayı seçti.

Jed McCaleb Ripple’ın ilk teknoloji şefiydi (CTO), ancak 2013 yılında şirketin gelişimine yönelik planları Chris Larsen’inkilerle uyuşmadı ve McCaleb işi bırakmayı tercih etti.

İstifa ettikten sonra, sözleşmenin bir parçası olarak dokuz milyar XRP aldı ve bu durumda meydana gelebilecek bir XRP fiyat çöküşünü önlemek için bu milyarların hepsini bir kerede satmaktan kaçınması şartıyla. McCaleb daha sonra XRP’sini kademeli olarak, önce her yıl, sonra da her ay küçük porsiyonlar halinde satmaya başladı. Son olarak Eylül 2022’de XRP zulasından kalanları sattı.

Ripple’dan ayrıldıktan sonra McCaleb, Ripple ile benzer hedeflere odaklanmak için yerel bir token XLM ile kendi blok zinciri Stellar’ı kurdu. Ancak, Larsen’in şirketi bankalar için sorunsuz ve ucuz işlemlere odaklanmayı seçerken, Stellar özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak bireyler için uygun fiyatlı para transferleri için bir sistem oluşturmak istedi. Ripple’daki CTO pozisyonu şu anda XRPL yaratıcılarından biri olan David Schwartz tarafından yürütülmektedir.

Bu arada, XRP hızla piyasada popüler bir kripto para birimi haline geldi ve Bitcoin ve Ethereum’un ardından piyasa değeri büyüklüğüne göre en büyük üçüncü coin oldu. XRP, SEC’in şu anda devam eden davasını başlattığı Aralık 2020’ye kadar bu onurlu noktada kaldı.

SEC Ripple’a dava açtı ama Ethereum’u yalnız bıraktı

2020 yılının sonunda SEC’in o dönemki başkanı Jay Clayton’dı. XRP’nin kayıt dışı bir menkul kıymet olduğunu iddia ederek ve Ripple’ı bu “yasadışı” varlıkların milyarlarcasını kurumsal ve perakende yatırımcılara satmakla suçlayarak Ripple’a karşı bir dava başlatan oydu. Dava aynı zamanda şirketin CEO’su Brad Garlinghouse ile kurucu ortağı ve icra kurulu başkanı Christ Larsen’e karşı da açıldı.

Bu kişiler kişisel olarak finans kurumlarına kayıtsız menkul kıymet (XRP) satarak 1 milyar dolardan fazla para kazanmakla suçlandı.

Taraflar, hakimin ikincil piyasadaki XRP satışlarının menkul kıymet olarak nitelendirilmediğine karar verdiği 2023 yazına kadar mahkemede çok sayıda grev yaptı. Birkaç ay sonra SEC, finansal kurumlara yapılan XRP satışlarının menkul kıymet satışı olarak adlandırılabileceğini kanıtlama girişimlerine daha iyi odaklanmak için Garlinghouse ve Larsen’e yönelik suçlamalarını düşürdü.

SEC’in Ethereum 2.0’a karşı soruşturmasını bıraktığı son vaka, düzenleyicinin çeşitli pazarlardaki ETH satışlarının menkul kıymet satışı olarak nitelendirilmediğine dair ilk kararını doğruladı. Bu zafer, kripto alanındaki pek çok kişi tarafından kutlansa da, Ripple ve XRP sahipleri ordusundan gelen soruları gündeme getirdi.

XRP fiyat tahmini


XRP altı yıl önce, 4 Ocak 2018’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,84 dolara ulaştı. Şimdiye kadar coin’in fiyatı %87’den fazla düşüş gösterdi. SEC-Ripple davası başladığında ve birçok büyük borsa XRP ticaretini askıya almaya ve hatta bu kripto para birimini listeden çıkarmaya başladığında büyük bir düşüş yaşadı. Bunların arasında Coinbase, Binance US ve Bitstamp da vardı.

Temmuz 2023’te, Ripple SEC’e karşı büyük zaferini kazandığında, XRP fiyatı 0,8 dolara kadar yükseldi, ancak kısa süre sonra tekrar 0,47 dolara düştü.

Birçok XRP sahibi davanın bu yıl sona ermesini bekliyor ve Ripple kazandığında XRP’nin aya çıkacağından ya da en azından 1 doları aşacağından eminler. Yakın zamanda yapılan bir röportajda CEO Garlinghouse, bu uzun soluklu davanın sona ereceği ve biteceği olası bir tarih olarak bu yıl 21 Eylül’ü seçti.

Bu gerçekten gerçekleşirse, analistler 2024’ün sonunda XRP’nin 0,7 dolara ulaşmasını bekliyor ve 2025’in sonunda tahminleri, madalyonun ulaşabileceği maksimum fiyat seviyesi olarak 1,18 doları gösteriyor.

Ripple’ın artık ABD doları ile desteklenen kendi stablecoin’ini yaratma niyetinde olduğu düşünüldüğünde, bu tahminlerin gerçekleşme şansı daha yüksek.