Stellar Fiyat Tahmini: XLM Gelecek Tahmini 2024 - 2026

Stellar, CoinMarketCap’in ilk 30 ölçeğinde piyasadaki en popüler ve en eski kripto para birimlerinden biridir. Ripple’ın XRP’sinden birkaç yıl sonra ortaya çıkan XLM de ulus ötesi ödemelere odaklanıyor. Bununla birlikte, hem XRP hem de XLM’nin başlangıcında yer alan önemli bir figüre rağmen, bu iki dijital para birimi arasında açık bir fark var.

XRP Rakibi XLM’nin Ortaya Çıkışı

Stellar blok zinciri ve yerel kripto para birimi Lumens (XLM), 2014 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana büyük ilgi gördü. Programcı Jed McCaleb ve Joyce Kim tarafından yaratılmıştır. Bundan birkaç yıl önce McCaleb, XRP Ledger’ın yaratıcıları arasındaydı ve daha sonra XRPL ve yerel madeni para XRP’nin sahibi olma ve işletme haklarına sahip olan Ripple’da (kuruluşuna da yardımcı olduktan sonra) baş teknoloji sorumlusu olarak çalıştı.

McCaleb, Ripple’ın üst yönetim ekibinin geri kalanıyla yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle Ripple’dan ayrıldı ve kendi dükkanını kurmaya karar verdi. Böylece Stellar, Ripple’ınkinden biraz farklı bir kitleye sınır ötesi işlemler ve finansal katılım getirme vizyonuyla oluşturuldu. Ripple bankalar ve büyük finansal kuruluşlarla çalışmaya odaklanırken, Stellar perakende kullanıcıları ve daha küçük finansal kuruluşları hedefleyerek onlara sınır ötesi işlemler ve ödemeler sunuyor.

Stellar’ın on yıllık yolculuğuna bir dizi stratejik gelişme, önemli ortaklıklar ve dünya çapında finansal ortamı iyileştirmeye yönelik güçlü bir kararlılık damgasını vurdu.

McCaleb, Stellar’ı kurarken merkezi olmayan bir finansal ağ oluşturmayı ve bunu herkes için erişilebilir hale getirmeyi, özellikle de o zamanlar geleneksel finansal sistemlere ve bankalara erişimi olmayan gelişmekte olan pazarları hedeflemeyi umuyordu. İlk olarak, Stellar ağının geliştirilme ve genişletilme şeklini denetlemek için Stellar Geliştirme Vakfı kuruldu. SDF’nin ana görevi, Stellar’ın finansal katılımı genişletme konusundaki orijinal misyonuna bağlı kalmasını sağlamaktı.

Stellar’ın IBM ve Circle Ortaklıkları ile Hızlı Genişlemesi

Stellar, gönderenler ve alıcılar arasındaki mesafeden bağımsız olarak dijital para birimlerinin küçük ücretlerle ve yüksek verimlilikle aktarılmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir ağ üzerinde çalışır. XLM, bu işlemlerin mümkün kılınmasında hayati bir rol oynamaktadır. İşlem ücretleri XLM olarak tahsil edilirken, aynı zamanda bir köprü para birimi görevi görür ve Stellar ağında çeşitli kripto para birimlerinin sorunsuz bir şekilde takas edilmesine olanak tanır. XLM’nin tasarımı mikro işlemler için çok uygundur, bu nedenle Stellar’ı düşük maliyet ve yüksek transfer hızı ile sınır ötesi transferler, havaleler vb. için mükemmel bir mekan haline getirir.

Platformlarını geliştirmenin ilk aşamasında, Stellar yaratıcıları şirketin iddialı hedeflerini gerçekleştirebilecek sağlam ve ölçeklenebilir bir altyapı oluşturmak için zaman ayırdı. İş kanıtı (Bitcoin, Litecoin, vb.) ya da hisse kanıtı (Ethereum, Cardano) üzerinde çalışan geleneksel kripto platformlarının aksine Stellar, işlemleri daha hızlı işlemesini ve büyük bir enerji verimliliği kullanmasını sağlayan Federe Bizans Anlaşması üzerinde çalışmaktadır. Bu da Stellar’a özellikle dünyanın geleneksel bankaların hizmetlerinin sınırlı olduğu ya da hiç sunulmadığı bölgelerinde büyük bir rekabet avantajı sağlamaktadır.

2017 yılında Stellar, IBM devinin Stellar ağına dayalı küresel para transferlerini daha verimli hale getirmek için kendi sınır ötesi ödeme çözümünü oluşturacağını duyurmasıyla ilk ve en önemli ortaklıklarından birini imzaladı. Bu işbirliği Stellar’ın daha da genişlemesi ve büyümesi için büyük bir dönüm noktası oldu.

IBM, Stellar üzerinde World Wire blok zincirini yarattı ve şimdi finans kurumlarının uluslar arası ödemeleri gerçek zamanlı olarak takas etmelerine ve çözmelerine yardımcı oluyor. Stellar’ın yüksek hız ve verimlilik gibi özellikleri sayesinde IBM’in ağı, özellikle KOBİ’ler (küçük ve orta ölçekli işletmeler) ve gelişmekte olan ülkelerdeki bireyler için uluslararası ödemelerin maliyetlerini potansiyel olarak büyük ölçüde azaltabilir.

Stellar’ın diğer büyük ortakları arasında bir mikro ödeme platformu olan SatoshiPay ve USDC stablecoin’in yaratıcısı kripto devi Circle vardı – ortaklık USDC’nin Stellar’da piyasaya sürülmesine izin vererek zaten üzerinde çalıştığı önemli sayıda blok zincirini genişletti.

2021 yılında Stellar Geliştirme Vakfı, Stellar blok zinciri üzerinde inşa edilen projeleri finanse edecek 100 milyon dolarlık bir fon oluşturulduğunu duyurdu.

Stellar Fiyat Tahmini

Basın saatine göre XLM 0,0951 dolardan el değiştiriyor ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından kendisine ve Ripple’a karşı başlatılan uzun soluklu yasal dava nedeniyle büyük ölçüde hırpalanmış olan rakibi XRP’nin (0,5738 dolardan işlem görüyor) oldukça altında bir performans sergiliyor.

Yine de, çeşitli uzmanlara göre, Stellar ve XLM’nin gelecekteki beklentileri oldukça umut verici görünüyor. Analistler, 2024 yılı sonuna kadar Lumens fiyatının 0,1 $ fiyat seviyesini aşmasını bekliyor.

2025 yılında XLM ile ilgili beklentiler daha da yükseliyor ve 0,183 dolara tırmanıyor. 2026’nın sonunda XLM’nin 0,283 dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.