Yapay Zeka ve Blockchain Dünyalarını Birleştiren En İyi 5 Kripto Para Birimi

Yapay zeka kriptoları kripto para piyasasındaki son çılgınlıktır. Bu trend, yapay zeka alanı agresif bir şekilde genişlemeye ve ışık noktasına girmeye devam ederken geliştiricilerin dikkatini çekti. Birçok geliştirici artık yeni yapay zeka teknolojisini blok zinciri alanıyla birleştirmek için yapay zeka dünyasına odaklanan paralar yaratmak için ellerinden geleni yapıyor.

Yapay zeka paralarının genellikle odaklandığı alanlar arasında, geliştiricilerin müşterilere yapay zeka hizmetleri sunduğu yapay zeka pazar yerleri, makine öğrenimi platformları vb. yer alır. Ayrıca, yapay zeka modelleri aracılığıyla borsa fiyatlarını tahmin ederek merkezi olmayan yapay zeka modeli eğitimiyle de çalışabilirler.

Günümüzde yapay zekaya odaklanan birçok para var. Aşağıda, piyasa değerleri açısından en büyük beşini tartışacağız.

Piyasadaki en büyük beş yapay zeka parası

NEAR Protokolü (NEAR)

Bu, merkezi olmayan uygulamalar oluşturan ve akıllı sözleşmeler oluşturan geliştiriciler için merkezi olmayan bir platformdur. NEAR doğrudan yapay zekaya odaklanmasa da, merkezi olmayan ortamlarda çalışan yapay zeka odaklı uygulamalar için gerekli altyapıyı sağlar. 

Dapp’lerin veri işleme, makine öğrenimi uygulamaları ve otomasyon için yapay zeka modellerini entegre etmesine olanak tanır. Temel özellikleri arasında, verimli ölçeklemeyi garanti eden ve daha fazla düğümün ağının bir parçası olmasını sağlayan “Nightshade” adlı benzersiz bir parçalama mekanizması yer almaktadır. NEAR platformu, geliştiricilere blok zincirinde dapp’lerin oluşturulmasını büyük ölçüde basitleştiren ve potansiyel olarak AI dapp’leri için de kullanılabilen çeşitli araçlara ve dillere erişim sağlar. 

NEAR, rakiplerinin çoğuna kıyasla çok daha düşük işlem ücretleri sunar. NEAR, 6.413.243.209 dolarlık bir piyasa değerine sahiptir ve CoinMarketCap web sitesinde 17. sırada yer almaktadır.

İnternet Bilgisayarı (ICP)

Coin, DFNITY Vakfı tarafından yaratılmıştır. Bu blok zinciri, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar, web siteleri oluşturmasına ve diğer web hizmetleri türlerini oluşturmasına olanak tanıyan bir platform sağlayarak dünya çapındaki web’i merkezi olmayan hale getirme amacıyla yaratılmıştır. Bu ağ, yüksek hızda çalışan büyük satış uygulamalarına ev sahipliği yapabilir. ICP, dağıtılmış bir buluta benzer şekilde çalışır ve yapay zekasına dayalı çeşitli AI uygulamalarına ve hizmetlerine ev sahipliği yapma konusunda yüksek potansiyele sahiptir. 

İnternet Bilgisayarı, geleneksel merkezi bulut sağlayıcılarına güvenen sağlayıcılar olmadan hesaplama ve veri depolama süreçlerini ölçeklendirebilir. Zincir Anahtarı teknolojisi sayesinde ICP, kullanıcıların sorunsuz yükseltmeler yapmalarını sağlar ve akıllı sözleşmelerin merkezi olmayan yönetimini yüksek gaz ücretleri talep etmeden sağlar.

ICP doğrudan AI’ya odaklanmamıştır. Ancak, merkezi olmayan bulut altyapısı, yoğun hesaplama ve veri yönetimi gerektiren AI destekli dapp’leri barındırabilir. 4.565.242.630 $’lık piyasa değeriyle ICP, ilk 50 kripto para birimi arasında 23. sırada yer almaktadır.

Bittensor (TAO)

Bu coin, 4.259.902.669 $’lık piyasa kapitalizasyonu büyüklüğüyle ilk 25 sırada yer almaktadır. Bu, geliştiricilerin merkezi olmayan bir makine öğrenimi ağı oluşturmalarına yardımcı olmaya odaklanmış bir projedir. Geliştiricilerin, merkezi olmayan bir şekilde eğitilmiş ve paylaşılmış modeller içeren ağa katkıda bulunmalarını sağlar ve böylece AI gelişimini teşvik eder. Ağın katılımcıları, katkı çabaları için TAO token’larıyla ödüllendirilir. 

TAO, katılımcılar açık kaynaklı teknolojiler kullanarak verileri ve çeşitli model içgörülerini paylaşırken AI modellerinin merkezi olmayan bir ağ üzerinde eğitilmesini sağlar. Bittensor, dapp’ler için yapay zeka temelinin farklı yönlerinde uzmanlaşmış birden fazla AI geliştiricisini çeken TensorFlow ve PyTorch gibi diğer makine öğrenimi çerçeveleriyle uyumlu olacak şekilde yaratılmıştır.

Yapay Süper Zeka İttifakı (FET)

Bu coin, 4.091.133.875 $’lık piyasa değeriyle CoinMarketCap listesinde 27. sırada yer almaktadır.

Yapay Süper Zeka İttifakı, yakın zamanda bir araya gelen birkaç AI kripto projesi tarafından oluşturulan bir kolektiftir – SingularityNET, Fetch.ai ve Ocean Protocol. Bu AI blok zinciri birliği, merkezi olmayan AGI’nin gelişimini hızlandırma ve sonunda ASI’ye ulaşma hedefini kovalamaktadır.

Bu misyonun bir parçası olarak, Yapay Süper Zeka İttifakı, AI araştırmalarını ilerletmeyi, merkezi olmayan gelişimi teşvik etmeyi ve bu alanlarda etik ve erişilebilir büyüme elde etmek için AI teknolojilerini çok daha demokratik hale getirmeyi içerir. ASI Alliance, açık kaynaklı çözümlere vurgu yapması ve merkeziyetsizliğe odaklanması nedeniyle büyük teknoloji şirketlerinin hakimiyetiyle rekabet ediyor.

 

Render (RNDR)

3.448.431.243 dolarlık piyasa değeri ve CoinMarketCap’te 29. sırada yer alan Render, dağıtılmış GPU gücünden yararlanarak 3B içerik ve görsel efektlerin işlenmesinde devrim yaratmaya odaklanan merkezi olmayan bir GPU işleme ağını temsil ediyor. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar, yüksek yoğunluklu işleme içeren görevleri gerçekleştirmek için ağ genelindeki bu kullanılmayan GPU gücünden faydalanabiliyor.

Render’ın odak noktasının yapay zekanın kendisinden çok işleme odaklı olmasına rağmen, yapay zeka araçları, sinir ağları ve derin öğrenme için GPU’lar gereklidir. Render, içerik üreticilerinin, sanatçıların, tasarımcıların vb. geleneksel merkezi çözümler ve platformlar aracılığıyla olduğundan çok daha ucuza yüksek kaliteli grafikler oluşturmak için merkezi olmayan bir GPU ağına erişim sağlamaları için harika bir araçtır.

Render’ın altyapısı, yoğun hesaplama gücü olmadan tamamlanamayan yapay zeka modeli eğitimini ve benzeri görevleri desteklemek için geniş bir potansiyele sahiptir. Genel olarak, yapay zeka alanı hızlı bir şekilde gelişmeye devam ettikçe, bu devrim niteliğindeki alanı ilerletmeye ve büyümesinden para kazanmaya yardımcı olmak isteyen kripto geliştiricilerinin, yeni yapay zeka ile ilgili token’lar yaratmaya ve bunların kullanışlılığını ve fiyatlarını artırmaya devam etmeleri muhtemeldir.